- jedzenie pikantne i mocno przyprawione ( ostre sosy, większość kiełbas, wędlin, resztki z obiadu, zupy) - podanie nawet niewielkiej ilości takiego pokarmu może doprowadzić do wymiotów, silnej biegunki, a nawet krwotocznego zapalenia jelit
- jedzenie zepsute, nadpsute, spleśniałe - objawy są podobne jak wyżej, dodatkowo mogą wystąpić zaburzenia nerwowe, oddechowe i krążeniowe. Należy pamiętać, że pleśni wytwarzają toksyny, które obecne są w całym zepsutym produkcie
- jedzenie zimne, zamrożone lub częściowo zamrożone - powoduje podrażnienia przewodu pokarmowego, niestrawność, zapalenia gardła
- tłuszcz lub tłuste potrawy - tego rodzaju pokarm długo zalega w żołądku powodując wymioty, niestrawość lub biegunkę tłuszczową
- alkohol - etanol spożyty w nadmiarze jest toksyczny. Zwierzęta mają często znacząco mniejszą masę ciała niż ludzie więc mniejsza dawka alkoholu powoduje u nich zatrucie. Objawy mogą obejmować zmiany w zachowaniu, podniecenie, depresję, zwiększone oddawanie moczu, spowolnienie częstości oddechów lub zatrzymanie akcji serca i śmierć.
- jabłka, morele, wiśnie, brzoskwinie i śliwki - spożycie łodyg, nasion i liści tych roślin może być szkodliwe z powodu zawartego w nich cyjanku. Objawami zatrucia są lęk, rozszerzone źrenice, trudności w oddychaniu, drgawki.
- awokado - liście, owoce, kora i nasiona awokado są toksyczne. Substancją trującą jest w persin. Objawami zatrucia są trudności z oddychaniem, ból brzucha, płyn w klatce piersiowej, brzuchu i osierdziu, zaburzenia pracy serca.
- proszek do pieczenia i soda oczyszczona - Spożycie dużych ilości sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia może prowadzić do zaburzeń elektrolitowych (niski poziom potasu, wapnia i / lub wysoki sodu), zastoinowej niewydolność serca lub skurczy mięśniowych.
- czekolada - oprócz wysokiej zawartości tłuszczu, zawiera kofeinę i teobrominę. Te dwa związki są stymulatorami systemu nerwowego i mogą być toksyczne dla zwierząt. Zawartość kofeiny i teobrominy jest różna w zależności od typu czekolady - czekolada gorzka lub ziarna kakaowca mają najwyższe stężenia. Wysoka zawartość tłuszczu w czekoladzie może spowodować wymioty i biegunkę. Teobromina i kofeina powodują niepokój, nadpobudliwość, drżenia mięśni, zwiększone oddawanie moczu, duszność. Tętno i poziom ciśnienia krwi są podwyższone, w ciężkich przypadkach mogą wystąpić objawy padaczkowe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz