wtorek, 18 grudnia 2012

Jak przechowywać suchą karmę?

Do szerokiej gamy alergenów środowiskowych wywołujących atopowe zapalenie skóry należą m. in. roztocza magazynowe, grzyby i drożdże, które mogą rozwijać się w źle przechowywanej karmie. Warunki potrzebne do ich wzrostu to wysoka temperatura ( 25-30C ) oraz wysoka wilgotność ( ok 80% ). Cechy suchej karmy dla zwierząt sprawiają, że jest ona idealnym środowiskiem do rozwoju grzybów i żywiących się nimi roztoczy: zawiera dużą ilość zbóż, jest często przechowywana przez dłuższy czas po otwarciu, posiada odpowiednią wilgotność. Źle przechowywana sucha karma ulega także zepsuciu oraz traci witaminy w wyniku zachodzenia procesów utleniania. Aby zabezpieczyć nasze zwierzę przed kontaktem z potencjalnymi alergenami zawartymi w źle przechowywanej karmie oraz zatruciem zepsutą karmą, należy stosować się do kilku zasad:
- unikaj worków papierowych do przechowywania karmy
- wybieraj hermetycznie zamykane pojemniki lub torby z tworzyw sztucznych
- otwarte opakowanie suchej karmy najlepiej jest zużyć w przeciągu 3 miesięcy
- nie trzymaj suchej karmy w pobliżu dywanów, legowisk, ale w czystym, suchym miejscu
- chroń karmę przed dostępem światła i powietrza ( zapobiegnie to jej zepsuciu z powodu jełczenia tłuszczów oraz utracie witamin)
- zabezpiecz karmę przed owadami, które moga przenosić na odnóżach roztocza
- jeśli kupujesz duże ilości karmy, podziel je na mniejsze porcje, które schowaj do oddzielnych hermetycznych pojemników i zamroź
- nie kupuj karmy na wagę - nigdy nie masz pewności jak długo karma była otwarta, jak jest przechowywana i czy nie upłynął jej termin spożycia
- podobne zasady stosuj do ciastek i innych suchych smakołyków, nagród dla psa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz